Bilder och text, copyright (C) Roy Paulsson  info@pelargoner.com om inget annat anges


Så gjorde jag  (i ordets verkliga bemärkelse)

När?
Normalt brukar jag så mina fröer i sista halvan av januari.

Var?
Jag använder ett källautrymme med täckta fönster.

Hur?
Med hjälp av två pallbockar monterar jag ihop en enkel odlingsanordning.
Mellan dessa två pallbockar placerar jag fyra ribbor. På det understa ribbparet placeras två underbevattningsfat i storleken 63 x 110 cm och på de två översta ribborna placerar jag fyra lysrörsarmaturer med vardera två lysrör av s k "daylight" typ.

På varje underbevattningsfat har jag kapillärmattor för att lättare kunna hålla sådden jämt fuktigt.

När du sår dina fröer skall du använda så/planteringsjord, inget annat!
Använd gärna s k pluggbrätten till att börja med, många plantor på liten yta!

När du sår måste du tänka på att jorden är ordentligt fuktig och att fröet sås grunt, det skall bara täckas av ca 1 mm jord.
Använd en sprayflaska för bästa resultat. Täck därefter sådden med plast så att fukten bevaras. En temperatur på 21-25 grader är den ultimata temperaturen för groning. Det brukar ta fyra till åtta dagar innan fröerna grott. När de små bladen börjar visa sig kan du ta bort täckplasten. I detta läge vill dina plantor ha det lite svalare.

Efter att fröerna grott och fram till utflyttning i uterummet eller växthuset skall plantorna vara belysta i 14 till 17 timmar per dygn och temperaturen bör vara omkring 18 grader.

Vid omplanteringen sätts plantorna i kraftig välgödslad blomjord.

Den typ av blomjord jag tycker är bäst kommer från Emmaljunga och heter Exclusiv, Blom & Plantjord, Bra jord rätt gjord!
Denna jord används av professionella odlare och hobbyodlare med högt ställda krav på kvalitet.

Många handlare, stormarknader och bensinstationer brukar sälja billig jord fram på vårkanten, typ 4 säckar för 100 kronor. Glöm bort dessa erbjudanden! Har du lagt ner en massa tid och energi på att få fram bra och krafiga plantor skall du inte snåla på det som nästan är allra mest viktigt, en bra blomjord. Toppa plantorna så de blir kraftiga!

Pallbockar med underbevattningsfat
Underbevattningsfat med pluggbräten, många plantor på liten yta.